VIDEO Trebuie sau nu să vaccinezi copilul?

Subiectul vaccinării copiilor stîrneşte deseori discuţii aprinse şi dispute în rîndul părinţilor, nu doar în societatea noastră. Chiar şî în ţările mai dezvoltate, cu un nivel de trai ridicat. Trebuie să recunosc că şi noi atunci cînd trebuit să mergem să facem primul vaccin lui Mark, eram un pic speriaţi de efectele pe care le-ar putea avea acesta, evident negative.

Slavă Domnului, toate imunizările pe care le-am făcut noi au fost suportate bine, nu am respectat calendarul, practic toate au fost cu întărzieri, dar fără reacţii negative.

Primul lucru, pe care l-am făcut eu, a fost să mă informez despre necesitatea vaccinelor în regiunea noastră şi despre efectele bolilor, pentru care trebuia să facem vaccin propriu zis.

Am cîntărit toate lucrurile, am citit literatura specializată şi mai puţin despre vaccinare, un pic pe forumurie părinţilor cu experienţă, cu diverse opinii, am discutat cu medici specialişti, care au viziuni diferite, am privit peste statistica ultimilor ani şi cred că am luat decizia corectă.

Primele două imunizări se fac chiar în primele zile de viaţă, împotriva turbeculozei şi hepatitei. Aici chiar nu am stat pe gînduri deloc, ţinînd cont de faptul că în Moldova numărul bolnavilor de acestei maladii este foarte mare şi din păcate ţara noastră nu reuşeşte să scape de ele.

Eu am decis să-mi protejez copilul. E adevărat că acest vaccin nu-ţi oferă nici o garanţie de 100% că pe viitor copilul nu ar putea să se îmbolnăvească, dar cred eu că dezvoltînd anticorpi la aceste două boli, şansele de a lupta cu ele vor fi mai mari, dacă Doamne fereşte ar intra în contact cu ele.

La unul din acest vaccinuri am avut chiar o discuţie cu o vecină, care spunea că ce folos că se vaccinează împotriva tuberculozei că oricum nu scăpăm de boala asta şi numărul bolnavilor este mare. Că în SUA ea în general nu se face şi în multe ţări UE. Este un adevăr în cea a spus doamna, recunos… DARRRR!

În ţara noastră nivelul de trai continuă să fie foarte scăzut, suntem de departe SUA sau chiar cel mai sărac stat din UE. Dacă să privim un pic mai mult decît la vecinii de pe scara unui bloc nou nouţ atunci o să înţelegem că încă foarte mulţi concetăţenii îşi duc viaţa în condiţii grele, apartamente cu mugegai, apă potabilă necalitativă, la sate în general apa de la multe fîntîni nu este nici măcar potabilă şi iarăşi revin la cifre o mulţime de oameni, care suferă de tuberculoză, care nu o tratează calitativ sau deloc şamd.

Şi chiar dacă tu o să-ţi creşti copilul în cele mai bune condiţiii, inevitabil, la grădiniţă, la şcoală, în transport, el va avea contact cu mulţimea. Iar hepatita şi tuberculoza mai ales sunt boli uşor transmisibile. Dacă imunitatea unui om matur face faţă mai bine bolilor, cum rămîne cu organismul unui copil? Iar într-o lume în care calitatea produselor alimentare este tot mai proastă, imunitatea copiilor este tot mai şubredă.

Şi asta e valabil în cazul tuturor bolilor, pentru care noi alegem să imunizăm copiii.

Din experienţa mea, am dedus un lucru. Ca să te decizi corect în privinţa vaccinării trebuie să vorbeşti cu oameni competenţi la acest subiect, să iai în calcul riscurile şi factorul geografic, adică ţara în care trăim, condiţiile de viaţă, sistemul medical şi sănătatea copilului.

Aici m-ai ales tragi atenţie. Dacă te decizi şi mergi la vaccinare, asigură-te că toate analizele copilului sunt bune, nu este cu mucuşori, sau un pic răcit, sau alergic la ceva ce ar fi o contraindicaţie la imunizare.

Evident nu trebuie să faci economii pe vaccin, dacă îl faci atunci alege cel mai bun producător. Mai bine economiseşte pe o tearfă sau o pereche de pantofi. Urmăreşte cu atenţie reacţiile după primul vaccin, ca să fii mai liniştită şi să ştii ce să faci cînd trebuie să o faceţi repetat.

Nu vreau să intru în detalii despre fiecare vaccin, care trebuie sau nu făcut. Nu am studii medicale şi risc să fiu criticată pentru asta de specialişti, dar un lucru este IMPORTANT: deciziile se iau cu logică, argumente sănătoase şi doar de părinţi.

Vreau să mai menţionez un lucru, pentru asta aş putea să fiu criticată. Vaccinarea nu poate fi obligatorie, pentru că asta încălcă anumite drepturi fundamentale la viaţa şi sănătatea omului. Asta dacă pretindem că suntem democraţi.

Ce ar putea să facă statul este să informeze corect şi calitativ părinţii despre importanţa imunizării, medicii să fie responsabili şi să vină şi ei cu argumente convingătoare, iar părinţii să analizăm totul de mai multe ori şi să fim cei care luăm decizia corectă pentru sănătatea şi viitorul copiilor noştri.

Lasă un răspuns