CÎT DUREAZĂ DRAGOSTEA?

Oamenii de ştiinţă, nu ştiu cum, dar au demonstrat că dragostea sau mai bine zis îndrăgosteala, sau fluturaşii din stomac durează 3 ani. Deci după exact trei anişori, inimioara ta poate s-o apuce razna şi să caute iar dragoste. Eu deseori m-am întrebat de ce doar atît?(întrebarea a apărut pînă m-am măritat desigur 🙂 ) Chiar nu poate dura mai mult? Da părinţii noştri cum de încă se iubesc?
Din experienţa mea, am înţeles că dragostea o să dureze exact atît cît o să vă doriţi ambii parteneri. Deci nu poate unu doar să vrea, cel puţin asta nu e suficient pentru a menţine o relaţie armonioasă. Pe lîngă dorinţă mai este un şir de condiţii, care nu am treaba cu fluturaşii şi chimia.
Respectul, încrederea, devotamentul, suportul, inspiraţia, ajutorul, odihna, comunicarea, simţul umorului, răbdarea şi desigur Iertarea. E cu literă mare, pentru că fără ea nici o dragoste nu poate trăi mult, cît de puternică nu ar fi.
Nici 3 ani, nici 2 ani şi nici mai puţin. Pentru că noi toţi greşim, chiar şi cei mai iubitori. Cu fapta, cu cuvîntul sau cu gîndul. Şi dacă nu ai puterea sa ierţi greşelile partenerului, atunci dragostea voastră are şanse să se autodistrugă.
Dar cum să te înveţi să ierţi? Nu doar cu vorba, dar şi cu sufletul. Ca să nu-i scoţi ochii multă vreme după aşa zisa împăcare. Că aşa se întîmplă des. Îl iert, da să vezi cît suflet o să-i manînc.
Mai întîi acceptă şi nu neapărat trebuie să înţelegi de ce. Pentru că cel mai des din cauza că nu înţelegi, ţi-i greu să ierţi. Iar dacă laşi greaşeala lui sau a ei să te bîntuie şi să-ţi scormonească sufletu, devine tot mai greu să ierţi.
Eu deseori aud despre cupluri care se despart de la nimicuri. Şi asta mă sperie. Dar se întîmplă probabil din cauza că ajung la acel nivel de ignoranţă şi lipsă de iertare, unde chimia şi fluturaşii nu mai pot fi resuscitaţi. Acel nivel, cu un bagaj cu multe greşeli, care nu au fost iertate. Iar bajul plin este greu să-l cari. Şi abandonul devine calea cea mai uşoară, de a scăpa de tot.
Iată de ce, în fiecare zi învăţ să iert. Chiar dacă nu de fiecare dată vreau. Dar ştiu ce vreau. Vreau ca dragostea să dureze.

Leave a Reply